Wat is disc golf?

Disc golf wat is dat eigenlijk? 

Disc golf, voorheen bekend als frisbeegolf, is een sport waarbij spelers een schijf (disc) naar een doel (basket/target) gooien. Het wordt gespeeld met behulp van regels die vergelijkbaar zijn met golf. De meeste discgolfschijven zijn gemaakt van plastic.

De sport wordt meestal gespeeld op een baan met 9 of 18 holes (baskets). Spelers voltooien een hole door een disc van een teepad of gebied naar een basket te gooien, ook wel bekend als een target of mand, en opnieuw te gooien vanaf waar de vorige worp is geland, totdat de target is bereikt.

discgolf basket

De baskets worden gevormd door een draad gemaakt van hangende kettingen boven de mand, ontworpen om de disc op te vangen, die vervolgens in de mand valt. Meestal wordt het aantal worpen dat een speler gebruikt om elke basket te bereiken geteld (vaak in verhouding tot par), en spelers proberen elke hole te voltooien in het laagste aantal totale worpen. Par is het aantal worpen dat een (ervaren) speler moet maken voor een bepaalde hole of een aantal holes (meestal 9 of 18 holes). 

Disc golf is in de jaren '70 van de vorige eeuw ontstaan in de Verenigde Staten. Ed Headrick, ook bekend als Steady Ed Headrick. Ed Headrick was een Amerikaanse speelgoed ontwerper. Hij wordt gezien als de vader, de bedenker, van de hedendaagse frisbee als van de sport en het spel discgolf. Hij bedacht het eerste disc golf doel, een paal met een mand en kettingen. Dit om het geruzie met vrienden te voorkomen of een disc nu wel of niet gescoord was. Hij is ook de oprichter van de Professional Disc Golf Association (PDGA), waar het hoofdkantoor van gehuisvest is in de Verenigde Staten. 

Het spel wordt gespeeld in ongeveer 40 landen en vanaf 26 april 2023 zijn er wereldwijd 107.853 actieve leden van de Professional Disc Golf Association (PDGA) (let op deze link verwijst je door naar de Wikipedia van de PDGA).

 Bron: wikipedia.nl en frisbeesport.nl