Welke disc en waarvoor te gebruiken?

Welke discs zijn er en waar zijn ze voor bedoeld?

De discs waar discgolf mee wordt gespeeld zijn niet dezelfde soort frisbees zoals deze worden gebruikt op bijvoorbeeld het strand. De disc voor discgolf is vaak aerodynamischer waardoor die sneller kan vliegen. Er zijn in principe vier verschillende type discs. 

Om te weten hoe een disc vliegt, zal je de getallen die (vaak) op de disc staan zullen moeten begrijpen. Er zijn discs die rechtdoor vliegen maar ook discs die naar links of naar rechts vliegen. De uitleg die hieronder gegeven wordt gaat over een rechtshandige worp op met een backhand worp. Voor de linkshandige spelers die een backhand worp doen is de vlucht het tegenovergestelde van wat hieronder beschreven wordt.


1ste  /  2de /  3de /  4de

Het eerste getal geeft de speed aan, de snelheid aan. Hiermee wordt bedoeld met welke snelheid de disc weggegooid moet worden om de andere getallen in werking te stellen. Dit getal staat niet gelijk aan afstand het geeft het afstandspotentieel aan. De getallen van de speed variëren van 1 tot en met 15.

Het tweede getal geeft de glide aan, dit getal geeft aan wat het vermogen van een disc is om in de lucht te blijven. Ook dit is afhankelijk of de disc met de juiste speed wordt weggegooid. Discs die meer overstabiel zijn hebben over het algemeen een lagere glide omdat deze disc van nature sneller naar de grond wil. Als je een disc hebt met een hoge glide zijn deze vaak betere voor de langere afstanden, discs met een lagere glide zijn vaak handig voor approachshots. De getallen van glide variëren van 1 tot en met 7. 

Het derde getal is de turn. Dit getal geeft aan of de disc tijdens de vlucht naar rechts, rechtdoor of naar links gaat. Als het derde getal negatief is, bijvoorbeeld -2 dan zal de disc bij een rechtshandige backhand tijdens de vlucht naar rechts vliegen. Een disc met een negatief derde getal zijn onderstabiele discs en hebben de neiging om tijdens de vlucht naar rechts te vliegen. De getallen van de turn variëren van +1 tot -5.

Het vierde en laatste getal op de disc geeft de fade aan. De hoogte van het getal geeft aan hoe graag of snel de disc een hoek naar links wil maken aan het eind van de vlucht bij een rechtshandige backhand speler. Een disc met een hoge fade is een overstabiele disc en is vaak een betere optie bij tegenwind. De wind zal de disc naar rechts willen sturen maar door de hoge fade, vecht de disc als ware tegen de wind om toch naar links te eindigen. De getallen van de fade variëren van 0 tot en met 5. 

De vier verschillende soorten discs zijn:

  • De eerste soort disc is een putter, deze wordt gebruikt voor het putten of voor een approach/benaderingsworp. Wanneer je binnen putt afstand bent of een iets verder afstand wil je vaak met een putter gooien. Met deze disc kan je minder ver gooien, maar is de vlucht van de disc betrouwbaarder. Deze disc herken je vaak aan een ronde rand (rim). De speed (snelheid) van een putter gaat van 1 tot en met 3. 

  • De tweede soort disc is een midrange, deze wordt gebruikt voor de approach/benaderingsworpen. Deze disc gebruik je wanneer te ver van de basket ligt om te putten maar dichtbij genoeg om een grotere afstand te halen. Dit is een ideale disc voor een beginner omdat de disc vaak grote afstanden voor beginners kan afleggen. Voor gevorderde spelers zijn dit allround discs die je kan gebruiken voor verschillende worpen. De rim van de midrange is weer iets minder rond dan van de putter. De speed van een midrange gaat van speed 4 tot en met 6.
  • De derde soort is een fairway driver. De benaming zegt het eigenlijk al en deze disc wordt dan ook vaak gebruikt voor de iets langere afstanden. De rim van de fairway driver is weer aerodynamischer dan die van een midrange. Hierdoor haalt de disc grotere afstanden dan een midrange disc. Wil je als beginner een driver proberen? Kijk dan voor een fairway driver. De speed van een fairway driver 7 tot en met 9.
  • De vierde soort is een distance driver. Deze driver is voor de maximale afstanden en vaak gemaakt voor spelers die een hoge armsnelheid hebben. De rim van de distance driver is kleiner dan de fairway driver en hierdoor kan de disc nog grotere afstanden halen. Deze disc is voor de gevorderde speler en niet aan te raden voor een beginnende speler. De speed van een distance driver gaat van 10 tot en met 15.

Daarnaast staan er op de discs vier soorten getallen die aangeven wat het vluchtpatroon van de disc is als deze correct wordt weggegooid. 

1ste  /  2de /  3de /  4de

Het eerste getal geeft de speed, de snelheid aan. Hiermee wordt bedoeld met welke snelheid de disc weggegooid moet worden om de andere getallen in werking te stellen. Dit getal staat niet gelijk aan afstand het geeft het afstandspotentieel aan. De getallen van de speed variëren van 1 tot en met 15.

Het tweede getal geeft de glide aan, dit getal geeft aan wat het vermogen van een disc is om in de lucht te blijven. Ook dit is afhankelijk of de disc met de juiste speed wordt weggegooid. Discs die meer overstabiel zijn hebben over het algemeen een lagere glide omdat deze disc van nature sneller naar de grond wil. Als je een disc hebt met een hoge glide zijn deze vaak betere voor de langere afstanden, discs met een lagere glide zijn vaak handig voor approachshots. De getallen van glide variëren van 1 tot en met 7. 

Het derde getal is de turn. Dit getal geeft aan of de disc tijdens de vlucht naar rechts, rechtdoor of naar links gaat. Als het derde getal negatief is, bijvoorbeeld -2 dan zal de disc bij een RHBH tijdens de vlucht naar rechts vliegen. Een disc met een negatief derde getal zijn onderstabiele discs en hebben de neiging om tijdens de vlucht naar rechts te vliegen. De getallen van de turn variëren van +1 tot -5.

Het vierde en laatste getal op de disc geeft de fade aan. De hoogte van het getal geeft aan hoe graag of snel de disc een hoek naar links wil maken aan het eind van de vlucht bij een RHBH speler. Een disc met een hoge fade is een overstabiele disc en is vaak een betere optie bij tegenwind. De wind zal de disc naar rechts willen sturen maar door de hoge fade, vecht de disc als ware tegen de wind om toch naar links te eindigen. De getallen van de fade variëren van 0 tot en met 5.